Tapanilan Erä Karate Ry historiaa

Tapanilan Erä Karate ry on perustettu 21.12.2018 toteuttamaan Tapanilan Erä ry Karatejaoksen toimitoja. Oma seura mahdollistaa itsenäisen päätöksenteon sekä seuratoiminnan ketterän kehittämisen.

Tapanilan Erän karatejaos on perustettiin 1980-luvun puolivälissä Kari Martikaisen toimesta osaksi Tapanilan Erä ry:tä. Karatejaoksessa on ollut heti sen alkutaipaleilta lähtien mukana aikuistoiminnan lisäksi myös erillinen junioritoiminta. Karatejaos on kuulunut alusta saakka Suomen Karateliittoon ja se on harjoittanut Karateliiton alaista Wadoryu-tyylisuunnan karatea. Tänä päivänä Tapanilan Erä karate ry on harrastajamäärältään yksi suurimmista karateseuroista Suomessa.

Ensimmäisinä toimintavuosina harjoitukset olivat Tapanilan Urheilukeskuksen Mosahallissa nykyisin nyrkkeily- ja jousiammuntajaoksen käytössä olevissa tiloissa. Yksi kesä vierähti aerobic-salissa, kun voimailujaokselle rakennettiin tiloja Mosahalliin, jonka viereen tuli myös tatami. Alasalista siirryttiin Urheilukeskuksen Erätalon tiloihin, kun Erän voimailujaos tarvitsi itselleen lisää harjoittelutilaa. Syksyllä 2019 seura muutti omiin harjoitustiloihin Tapanilan aseman kupeeseen.

Seuran puheenjohtajat

Kari Martikainen toimi jaoksen ensimmäisenä puheenjohtajana. Puheenjohtajan kapulan otti Martikaisen jälkeen Tiina Bollström. Tiina Bollströmin aikana seurassa kehitettiin vahvasti nuorisotoimintaa. Bollströmin ansiota onkin pitkälti, että seura on saavuttanut ja säilyttänyt NuoriSuomi-sinetin.

Bollströmin jälkeen puheenjohtajan vastuun otti Tero Savolainen. Savolaisen jälkeen puheenjohtajan kapula siirtyi Marko Hallalle. Halla ja Savolainen panostivat nuorten kilpailutoimintaan aktiivisesti ja kasvattivatkin useita nuorten suomenmestareita seuraan.

Hallan jälkeen puheenjohtajan kapula siirtyi Anne Aallolle 2000-luvun alkupuolella. Aallon aikana seurassa on käynnistetty muun muassa karate kids-toiminta 5-6-vuotiaille Juuso Kenkkilän ja Pekka Lammen toimiessa uuden harrastusryhmän aktivaattoreina. Aallon aikana on panostettu lisäksi vahvasti seuran koulutus- ja leiritystoimintaan. Onpa Tapanilassa vieraillut kolme maailmanmestariakin (Viron Marko Luhamaa, Italian Luca Valdesi ja Espanjan Ivan Léal) leiriä pitämässä. Vuodesta 2012 on Annen jälkeen puheenjohtajan kapula siirtynyt pikkusisko Maija Laaksoselle. Maijan jälkeen puheenjohtajan vastuun on ottanut Petri Packalén, joka oli myös uuden yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Puheenjohtajan kapula siirtyi syksyllä 2019 Nea Valleniukselle.

Aktiivinen seura

2000-luvulla karatejaoksen harrastajamäärä on vakioitui noin 350 aktiiviharrastajaan. Koronavuodet ovat kurittaneet ja karsineet harrastajamäärän hieman alle 300 2020-2022. 

Kids-ryhmiä on tällä hetkellä kaksi. Junioriryhmät on jaettu vyön mukaan viiteen eri harjoitusryhmään. Aikuisilla on kolme eri harjoitusryhmää. Kidseillä ja junioreilla tavoitteena on, että sama harjoitusryhmä säilyy noin kaksi vuotta ennen kuin ryhmiä yhdistellään erillisiä teemaharjoituksia lukuunottamatta.

Ohjaajia ja apuohjaajia seuralla on noin 40. Seura panostaakin aktiivisesti ohjaajien kouluttamiseen sekä ohjaajien hyvinvointiin.  Seura panostaa myös kilpailutoimintaan niin junioripuolella kuin myös aikuistenkin puolella. Lisäksi seura on aktiivinen myös tuomaritoiminnassa.

2000-luvulla seura on ollut varsin aktiivinen kehittämään ja viemään aikuisharrastajiaan eteenpäin myös vyöjärjestelmässä. Seuralla on enemmän mustan vyön omaavia harrastajia ja ohjaajia kuin koskaan. Liki 20-vuoden uurastuksen ja panostuksen jälkeen seura on saanut koulutettua omista juniorikasvateistaan (Anne Aalto, Maija Laaksonen ja Petri Packalén) 5. ja 3. danin omaavia karatekoita. Vuonna 2015 seura sai oman Wadokai Branch-arvon.

  • 2017 Karatejaos palkkasi ensimmäisen päätoimisen lajipäällikön. Lajipäälliköksi valittiin Maija Laaksonen. Maija jatkaa uudessa yhdistyksessä tehtäviään.
  • 2017 käynnistyi perhekaratetoiminta. Perhekaratetoiminta on tarkoitettu 3-6-vuotiaalle lapselle ja yhdelle aikuiselle. Syksyn 2017 pilottiin osallistui kymmenen vanhempi-lapsi paria. Keväällä 2018 käynnistyneelle kurssille mukaan tuli 14 paria.
  • Erityislasten ja nuorten toiminta käynnistyi niin ikään vuonna 2017. Syksyllä 2018 seura pilotoi oman soveltavan karaten ryhmän toimintaa yhteistyössä Opetus- ja Kulttuuriministeriön kanssa.
  • 2018 joulukuussa seura perusti oman yhdistyksen: Tapanilan Erä Karate Ry
  • 2019 syyskuussa seura siirtyi omiin tiloihin Tapanilan juna-aseman kupeeseen harjoittelemaan
  • 2019 seura käynnisti ikäihmisille suunnatun harrastustoiminnan. Tämä toiminta on saanut Helsingin Kaupungin hanketukea 2021-2023.
  • 2020 seura käynnisty +35 vuotiaille ja vähän liikkuville suunnatun Hitaat&Onnelliset -harrastusryhmän. Ryhmän tavoitteena on aktivoida aikuisia liikuntaan ja saada jaettua hyvää mieltä sekä hyvinvointia.
  • 2021 seura lanseerasi ensimmäisenä Suomessa etäperuskurssin 
  • 2022 seura valittiin Olympiakomitean toimesta vuoden aikuistoiminnan tähtiseuraksi

Seura on ollut aktiivinen myös kansainvälisten leirien järjestämisessä 2000-luvulla. Viidesti vuosina 2004-2008 leiriä ohjasivat maailmanmestari Marko Luhamaa ja Tönis Saag Virosta. Kahdesti vieraana vuosina 2009-2010 on leiriä ohjannut maailman menestynein kilpakarateka Italian Luca Valdesi. Vuonna 2011 yhdistettiin kata- ja kumiteleiri maailman huippuohjaajien voimi. Leiri pidettiin kahden maailmanmestarin voimin: Italian Luca Valdesin ja Espanjan Ivan Leanin johdolla. Sittemmin seura on kutsunut Italian maajoukkuevalmentajan Salvatore Lorian ohjaamaan leiriä vuosina 2013-2015. Elokuussa 2016 käynnistyi yhteistyö belgialaisen Junior Lefevren kanssa.

Tulevaisuuden tavoitteet

Tulevaisuudessa tavoitteena on jatkaa panostusta kaikkiin nykyisiin harrastajaryhmään (kids-, juniorit-, erityisryhmät- ja aikuiset). Seuralle on erittäin tärkeää kasvattaa jatkossakin uusia ohjaajia ja aktiivisia harrastajia, joiden tavoitteena on suorittaa vöitä, kilpailla, kehittää kuntoaan sekä kehittää itseään karatekana.

Oman salin tuomat mahdollisuudet toiminnan kehittämisessä ovat merkittävät.