Karatejaoksen historiaa

Tapanilan Erän karatejaos on perustettu 1980-luvun puolivälissä Kari Martikaisen toimesta. Karatejaos on yksi vanhimmista, harrastajamääriltään suurimmista ja aktiivisimmista kamppailulajijaoksista Tapanilan Erällä.

Karatejaoksessa on ollut heti sen alkutaipaleilta lähtien mukana aikuistoiminnan lisäksi myös erillinen junioritoiminta. Karatejaos on kuulunut alusta saakka Suomen Karateliittoon ja se on harjoittanut Karateliiton alaista Wadoryu-tyylisuunnan karatea. Tänä päivänä Tapanilan Erän karatejaos on harrastajamäärältään yksi suurimmista karateseuroista Suomessa.

Ensimmäisinä toimintavuosina harjoitukset olivat Tapanilan Urheilukeskuksen Mosahallissa nykyisin nyrkkeily- ja jousiammuntajaoksen käytössä olevissa tiloissa. Yksi kesä vierähti aerobic-salissa, kun voimailujaokselle rakennettiin tiloja Mosahalliin, jonka viereen tuli myös tatami. Alasalista siirryttiin nykyisiin Erätalon tiloihin, kun Erän voimailujaos tarvitsi itselleen lisää harjoittelutilaa.

Seuran puheenjohtajat

Kari Martikainen toimi jaoksen ensimmäisenä puheenjohtajana. Puheenjohtajan kapulan otti Martikaisen jälkeen Tiina Bollström. Tiina Bollströmin aikana seurassa kehitettiin vahvasti nuorisotoimintaa. Bollströmin ansiota onkin pitkälti, että seura on saavuttanut ja säilyttänyt NuoriSuomi-sinetin.

Bollströmin jälkeen puheenjohtajan vastuun otti Tero Savolainen. Savolaisen jälkeen puheenjohtajan kapula siirtyi Marko Hallalle. Halla ja Savolainen panostivat nuorten kilpailutoimintaan aktiivisesti ja kasvattivatkin useita nuorten suomenmestareita seuraan.

Hallan jälkeen puheenjohtajan kapula siirtyi Anne Aallolle 2000-luvun alkupuolella. Aallon aikana seurassa on käynnistetty muun muassa karate kids-toiminta 5-6-vuotiaille Juuso Kenkkilän ja Pekka Lammen toimiessa uuden harrastusryhmän aktivaattoreina. Aallon aikana on panostettu lisäksi vahvasti seuran koulutus- ja leiritystoimintaan. Onpa Tapanilassa vieraillut kolme maailmanmestariakin (Viron Marko Luhamaa, Italian Luca Valdesi ja Espanjan Ivan Léal) leiriä pitämässä. Vuodesta 2012 on Annen jälkeen puheenjohtajan kapula siirtynyt pikkusisko Maija Laaksoselle.

Aktiivinen seura

2000-luvulla karatejaoksen harrastajamäärä on vakioitunut noin 300 aktiiviharrastajaan. Harrastajista noin 40 on kidsejä, 160 junioreita ja 100 aikuisia. Jaoksella on vedettyjä harjoituksia viikon jokaisena päivänä. Kids-ryhmiä on tällä hetkellä kaksi. Junioriryhmät on jaettu vyön mukaan viiteen eri harjoitusryhmään. Aikuisilla on kolme eri harjoitusryhmää. Kidseillä ja junioreilla tavoitteena on, että sama harjoitusryhmä säilyy noin kaksi vuotta ennen kuin ryhmiä yhdistellään erillisiä teemaharjoituksia lukuunottamatta.

Ohjaajia ja apuohjaajia jaoksella on noin 50. Jaos panostaa aktiivisesti kilpailutoimintaan niin junioripuolella kuin myös aikuistenkin puolella. Lisäksi seura on aktiivinen myös tuomaritoiminnassa.

2000-luvulla karatejaos on ollut varsin aktiivinen kehittämään ja viemään aikuisharrastajiaan eteenpäin myös vyöjärjestelmässä. Jaoksella on enemmän mustan vyön omaavia harrastajia ja ohjaajia kuin koskaan. Liki 20-vuoden uurastuksen ja panostuksen jälkeen jaos on saanut koulutettua omista juniorikasvateistaan (Anne Aalto, Maija Laaksonen ja Petri Packalén) 3. danin omaavia karatekoita. Vuonna 2015 seura sai oman Wadokai Branch-arvon.

Karatejaos on ollut aktiivinen myös kansainvälisten leirien järjestämisessä 2000-luvulla. Viidesti vuosina 2004-2008 leiriä ohjasivat maailmanmestari Marko Luhamaa ja Tönis Saag Virosta. Kahdesti karatejaoksen vieraana vuosina 2009-2010 on leiriä ohjannut maailman menestynein kilpakarateka Italian Luca Valdesi. Vuonna 2011 yhdistettiin kata- ja kumiteleiri maailman huippuohjaajien voimi. Leiri pidettiin kahden maailmanmestarin voimin: Italian Luca Valdesin ja Espanjan Ivan Leanin johdolla. Sittemmin karatejaos on kutsunut Italian maajoukkuevalmentajan Salvatore Lorian ohjaamaan leiriä vuosina 2013-2015. Elokuussa 2016 käynnistyi yhteistyö belgialaisen Junior Lefevren kanssa.

Tulevaisuuden tavoitteet

Tulevaisuudessa tavoitteena on jatkaa panostusta kaikkiin kolmeen harrastajaryhmään (kids-, juniorit- ja aikuiset). Karatejaokselle on erittäin tärkeää kasvattaa jatkossakin uusia ohjaajia ja aktiivisia harrastajia, joiden tavoitteena on suorittaa vöitä, kilpailla, kehittää kuntoaan sekä kehittää itseään karatekana.