28.05.2020

Blogi: lajipäällikön maalis-toukokuun terveiset

Olen iloinen blogia kirjoittaessani, että pahin koronakevät on jo ohitettu ja paluu asteittain arkeen on alkanut. Blogia en ole pitänyt kahteen kuukauteen, kun sen sisältö olisi ollut jotakuinkin samanlainen. Toki toistossa on voimaa, mutta epävarman tiedon toistaminen tuntui hassulta.

Outoakin oudompi kevät

Kevät on ollut... jokseenkin mieliin painuva. Kai tällekin jossakin tulevaisuudessa hymyillään, joskaan ei ehkä naureta. Alkuvuoden toiminta käynnistyi erittäin lupaavasti ja harrastusryhmät olivat täynnä, kisaajat osallistuivat aktiivisesti kilpailutapahtumiin Suomessa ja ulkomailla. Seniorikaratekoiden kanssa ruvettiin unelmoimaan kevään 2021 Katapokaleniin osallistumisesta joukkueella.

Vielä oltiin 14.3.2020 osallistumassa Tukholmassa ja Orimattilassa pidettäviin kilpailuihin. Lastenhoitokin oli sovittu isovanhempien kanssa, kun Juuson oli tarkoitus olla pelaajavalmentajana Tukholmassa ja minun Orimattilassa. Ensin keskiviikkona 11.3. jouduttiin seurana perumaan Tukholmaan osallistuminen Ruotsin koronatilanteen vuoksi ja torstaina 12.3. peruuntui Orimattila Karateliiton ohjeistuksen mukaisesti. Samana iltana harjoiteltiin seuran viimeiset kevätkauden harjoitukset. Kevätkausi päättyi kuin seinään. Seuraavalla viikolla peruuntui loput kevään tapahtumat Suomessa ja ulkomailla. Nyt on viikottain tippunut tietoja seuraavista peruuntuneista kansainvälisistä tapahtumista.(Itseltäni jäi väliin mm. karaten EM-kilpailuiden tuomarointimatka Azerbeijaniin ja harjoitteluleiri Tanskaan. Jälkimmäinen pyritään toteuttamaan syyskuussa. -Perhe ei ole vielä valittanut lisääntynyttä kotoiluani)

Positiivista on, että tällä viikolla sai lukea Suomen Wadokain järjestävän leiripäivän Lohjalla 13.6.2020. Valoa rupeaa näkymään tunnelissa. Myös ensimmäinen kv-tuomarointikutsu syksyllä tipahti postiluukusta tänään. Tsekinmaalla ja Lohjalla on uskoa huomiseen ;)

Hallituksella aktiivinen ja ratkaisuhakuinen ote toimintaan

Tilanne oli ja on mille tahansa seuralle erittäin hankala, jopa lopullinen. Meille tilanne oli ajoittain kriittinen uutena seurana uusissa vuokratuissa harjoitustiloissa toimivalle seuralle. Onneksi meillä on aktiivinen ja ratkaisuhakuinen hallitus, joka haluaa katsoa tulevaisuuteen realistisesti, mutta positiivisten lasien läpi. Parin viikon sisällä varmistui, että kevätkautta emme salilla tule jatkamaan. Viimeinen niitti tässä oli koulujen sulkeminen ja etäopiskeluun siirtyminen. Seuran hallitus on kokoontunut kriisin aikana viikottain etänä/kasvokkain ja viestein päivittäin.

Otimme nopealla aikataululla uusia sovelluksia käyttöön, kuten Zoom -videopalvelun streamaukseen ja kokoustamiseen. Käynnistimme LiveStream -harjoitukset 30.3., ensimmäisenä suomalaisena karateseurana. Samalla rupesimme toteuttamaan päivittäisiä liikuntavinkkejä sosiaaliseen mediaan. Viikottain toteutimme kolmena päivänä yhteensä seitsemän harjoitustapahtumaa livestreamin kautta. Tänään on viimeinen päivä, kun streamiä teen livenä.

Streamauksen avulla minut oli mahdollista pitää työssä osittain huhtikuussa ja toukokuun alkupuolella. Tein kolmena päivänä viikossa töitä ja pidin kahtena lomarahoja lomana. Streamausten lisäksi sovin tulevan syksyn yhteistyökuvioista Kaupungin ja  URHEA:n kanssa. Lisäksi työstin kesän ja tulevan syyskauden harjoituskokonaisuutta yhteistyössä vastuuohjaajien kanssa. Toukokuun alusta käynnistelimme ohjattuja harjoituksia asteittain aikuisille ja kisaajille. Upeaa oli huomata, että heti nousi hyvin käsiä ylös halukkaiden ohjaajien toimesta ulkotreenien toteuttamiseen.

Kohti uutta normaalia

Ensi viikolla päästään käynnistämään hieman suunnitelmista poikkeava kesäkausi. Normaalirytmiin uskomme vakaasti pääsevämme syyskuussa, kun uusi syyskausi alkaa. Syksyn suunnitelmat ovat lähes valmiit ja työstö on siirretty tänään osaaviin käsiin, eli harjoitusryhmävastaavillemme harjoituskauden sisällön ja resurssoinnin suunnittelua varten.

24.8. vietetään uuden salin ja seuran 1vee synttäreitä. Samalla saamme nauttia alkuvuoden (ja useiden vuosien ennen sitä) aherruksesta, kun Karateliitto luovuttaa meille aikuistoiminnan tähtiseura -sinetin. Maaliskuussa Karateliitto auditoi lasten- ja nuorten toiminnan tähtiseura -sinettimme kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Toukokuussa olen aloittanut laajemman videokirjaston työstämisen. Tavoitteenamme on toteuttaa seuran harrastajia hyödyttävä videokirjasto, joka sisältää materiaalia lajiharjoitteluvinkeistä vyökoetekniikoihin. Toiminnan osittaisen digitalisoinnin uskomme olevan osa uutta normaalia. Tämän suunnittelulle saati toteuttamiselle ei olisi ollut mahdollisuutta ilman pakollista harjoitustaukoa salillamme.

Eilen oli upeaa, kun kaksi seniorikaraten harrastajaa tuli salin ovelle toivottamaan hyvää kesää ja tiedustelemaan syksyn aikatauluista ja harjoitusten jatkumisesta. Oli upea huomata, että lyhyessä ajassa karatesta, seurasta ja uudesta yhteisöstä oli tullut senioreillemme tärkeä osa viikkoa ja kaipuu tatamille on iso heillä kuten minullakin. Toinen kesäterveisiä toivottanut on itse riskiryhmäläinen (+70, siis entinen nuori, kuten YleX aamupojilta tänään termin kuulin). Oma kevät on tainnut sittenkin olla ´helppo´, kun miettii miten rajoittunutta entisten nuorten kevät on ollut.

Teksti: Maija Laaksonen

 

 


Takaisin