Kokemuksia ja kohtaamisia karaten merkeissä Kroatiassa
Osallistuimme Kroatiassa järjestetylle Youth camp harjoitusleirille ja sekä Youth League kisoihin ensimmäistä kertaan kesällä 2023. Hyvän kokemuksen innoittamina päätimme suunnata karaten merkeissä viikoksi Kroatian aurinkoon myös tänä kesänä. Iloksemme Tapanilan Erän karate tuki osallistumista samaan tapaan kuin viime vuonna. Ensimmäisen reissumme matka- ja majoitusjärjestelyiden
Tällä kertaa matkustimme Poreciin Münchenin ja Pulan kautta viimevuotisen Venetsian sijaan. Matkaa lähdimme 23.6. sunnuntaina. Münchenissä oli kahden tunnin vaihto, jonka jälkeen lento Pulaan kesti puolitoista tuntia. Pulasta jatkoimme matkaa vuokra-autolla majapaikkaamme Apartment Jozefinaan, Poreciin. Seitsemän tunnin matka kotiovelta Apartment Jozefinaan taittui mukavasti ja sujuvasti. Kanssamme samoilla lennoilla matkusti sekä joensuulaisia että hämeenlinnalaisia karatekoja huoltajineen.
Matkustamisen lisäksi sunnuntain ohjelmaan kuului ilmoittautuminen sekä leirille että leirin jälkeen järjestettävään Youth League kilpailuun. Ilmoittautumiset otettiin vastaan treenipaikan läheisyydessä sijaitsevassa kilpailukeskuksessa. Majapaikaltamme oli noin viiden kilometrin matka leirin harjoittelupaikalle ja hieman lyhyempi matka itse kilpailupaikalle. Matka sujui näppärästi kymmenessä minuutissa. Koimme autoilun Kroatiassa helpoksi, mukavaksi ja turvalliseksi.
Maanantaina ja tiistaina oli kahdet harjoitukset molempina päivinä. Harjoituksissa toimi valmentajina EM-, MM- ja olympiamitalisteja, esimerkiksi italialainen Luigi Busa ja ukrainalainen Anzhelika Terliuga. Keskiviikkona oli yhdet harjoitukset. Alkuviikko meni tiukasti karaten merkeissä, sillä kukin harjoitus kesti kaksi tuntia. Harjoitushallissa oli kuuma, joten juotavaa ja elektrolyyttejä kului. Treenien väliajat menivät tankkaamiseen, lepäämiseen ja varustehuoltoon. Treenien lisäksi keskiviikkona oli valmentajien palaveri, johon Jussi (Amandan valmentaja-huoltaja-isä) osallistui. Palaverissa käytiin läpi kilpailuja valmentajan näkökulmasta, esimerkiksi miten ja missä järjestäjä ilmoittaa aikatauluista ja kisatatameista sekä mahdollisista muutoksista. Lisäksi tuomarit kävivät läpi käyttäytymissääntöjä, joista WKF on hyvin tarkka erityisesti nuorten kilpailuista. Valmentajien ja nuorten käytöksen tulee olla koko kilpailujen ajan asiallista ja kaikkia kunnioittavaa.
Harjoituksissa keskityttiin parityöskentelyyn, jolloin pääsi tutustumaan erimaalaisiin, eri ikäsiin ja eri sukupuolia edustaviin karatekoihin. Tämä mahdollisti monipuolisen ja rikkaan leirikokemuksen, koska leiriläisiä oli satoja ja pareja vaihdettiin usein.
Torstai oli karatevapaa päivä. Silloin tutustuimme Poreciin ja lähiympäristöön. Kävimme ajamassa mm. kartingia paikallisella ulkoradalla. Vierailimme myös yli 300 metriä pitkässä ja 100 metriä syvässä Jama-Grotta Baredine luolassa. Tämä oli vaikuttava kokemus. Sekä torstaina että perjantaina oli aikaa nauttia Porecin alueen uimarannoista ja ruokapaikoista. Chillailuun ja vesipetoiluun Adrianmeressä jäi mukavasti aikaa.
Itse Youth League -sarjan kilpailussa oli noin 3500 osallistujaa. Kilpailu oli jaettu neljälle päivälle. Torstaina oli U21 sarjat, perjantaina U18, lauantaina Amandan eli U16 sarjat ja sunnuntaina U14 sarjat. Perjantaina Amandalla oli vuorossa punnitus lauantaina kilpailuja varten. Punnitus järjestettiin kisapaikalla. Punnituksen jälkeen seurasimme U18 sarjat, joihin osallistui useita Amandalle tuttuja maajoukkueurheilijoita, joiden suorituksia jäimme seuraamaan useaksi tunniksi.
U16 sarjan kisat oli jaettu suuren osallistujamäärän vuoksi kahteen halliin viime vuodesta poiketen. Amandan sarjan ottelut järjestettiin pienehkössä hallissa, jossa oli kisapäivän lähes 50 astetta lämmintä eikä minkäänlaista ilmastointia. Olosuhteet olivat varsin tukalat, mikä aiheutti omat ongelmansa jaksamisen kanssa. kun ulkonakin lämpötila hipoi 40 astetta. Olosuhteet ovat toki samat kaikille, mutta Pohjoismaissa ja Baltiassa kisanneelle Amandalle tilanne oli uusi ja kuumuus meinasi viedä hänestä parhaan terän.
Amandan sarjassa (U16 +61kg) oli maksimimäärä eli 96 osallistujaa ympäri maailmaa. Kisaajat on jaettu kahdeksaan pooliin. Poolin voittoon tarvitaan 3-4 otteluvoittoa. Poolien voittajat arvotaan neljäksi ottelijapariksi. Edetäkseen loppuotteluun poolien voittajien täytyy ottaa vielä kaksi otteluvoittoa. Kulta- ja hopeamitalista poiketen pronssimitaleja jaetaan kaksi kappaletta. Pronssimitalien kohtalo ratkaistaan finalisteille hävinneistä kilpailijoista keräiltyjen kilpailijoiden kesken. Näistä kaksi pisimmälle edennyt kisaajaa saavat pronssimitalit.
Sarjaan ilmoittautuneista 96 kisaajasta kone arpoo vastustajan sillä perusteella, ettei ensimmäisessä matsissa otella mahdollisia saman maan kisaajia vastaan. Amanda sai ensimmäisellä kierroksella vastaansa kovan latvialaisen vastustajan Olga Selavkon, jonka kanssa Amanda oli otellut aiemmin Virossa järjestetyissä kisoissa. Selavko oli voittanut mm. Venetsiassa joulukuussa 2023 järjestetyn Youth League -sarjan osakilailun. Harmillista, ettei Amanda päässyt mittelemään entuudestaan tuntemattomia kisaajia vastaan, vaan ensimmäisen kierroksen vastustaja oli "vanha tuttu". Tällä kertaa Amanda pystyi laittamaan hyvin kampoihin. Ottelu oli huomattavasti tiukempi ja tasaisempi kuin edellinen kohtaaminen Virossa. Valitettavasti lopputulos kääntyi Amandan tappioksi pistein 4-2. Jatkopaikka kisoissa ei auennut, koska Amandan voittanut Selavko ei edennyt poolin voittajaksi eikä sitä kautta koko sarjan finaaliin. Amandan ottelut jäivät siis tällä kertaa yhteen. Tämän jälkeen kisahallilla vietettiin aikaa muiden suomalaisten ja leirin aikana tutuksi tulleiden karatekojen otteluita seuraten.
Kilpailupäivän jälkeen oli aika ryhtyä valmistautumaan kotimatkaa varten, sillä meillä oli aikainen lähtö Pulaan. Vuokra-auto piti palauttaa lentokentälle ja kotiin lennettiin Münchenin kautta kuten tullessakin.
Amandan mielestä matkan kohokohta karaten osalta oli runsas ja monipuolinen harrastajien määrä. Harjoituksissa vastassa ei ollutkaan tuttuja ja turvallisia treenikavereita, vaan piti sopeutua erilaisiin ottelijoihin, joka sai oppimaan uusia tekniikoita ja ennen kaikkea pääsi tutustumaan uusiin karatekoihin eri puolilta Eurooppaa. Treeneistä ja kisoista vapaaksi jääneellä ajalla Amanda nautti eniten Adrianmeren kirkkaasta, puhtaasta ja lämpimästä vedestä.