25.08.2020

Harjoitustilan erergiatehokkuutta kehitetty aktiivisesti

Vuosi sitten siirryimme omaan, vuokrattuun harjoitustilaan Jäkälätielle. Tila toimi aiemmin päivittäistavarakauppana ja siihen tehtiin merkittävä remontti ennen kuin tila soveltui liikuntaharjoitteluun. Viime kesänä purkamisen jälkeen tilaan rakennettiin mm. pukuhuoneet, suihkutilat, inva WC ja itse harjoittelutila. Osan urakasta toteutti vuokranantajamme ja osan teimme me talkootöinä. Toiminta uudessa tilassa käynnistyi 1.9.2019.

Tietoisesti olimme jättänyt tiettyjä remontteja ja parannustöitä tulevalle syksylle ja keväälle. Energiankulutus yllätti silti meidät kaikki. Talvi oli leuto ja siltikin energiankulutus tilassa oli suurta, pahimmillaan yli 5000 kWh / kuukaudessa, mikä tarkoitti euroissa yli 750 eur sähkölaskussa ja sähkönsiirrossa. Lisäksi kulutus on ympäristölle iso rasite ja osaltamme haluamme minimoida toimintamme hiilijalanjälkeä niin paljon kuin voimme. Ryhdyimme tilatiimin kanssa toimenpiteisiin, sillä sähkölaskuun olimme budjetoiunut alta 200 eur kuukaudessa. Nyt näytti pahalta, kun sähkölaskuun menisi vuositasolla lähes 10.000 eur. Hallitus teki tilatiimin ehdotuksiin nopeasti päätöksiä ja saimme asioita etenemään.

Toteutetut toimenpiteet

Ensimmäisenä vaihdoimme marras-joulukuussa loisteputkilamput ledeiksi. Lamppuja tilassa on toistasataa ja tällä arvioimme olevan merkittävä muutos sähkölaskuun. Näin ei tapahtunut.

Tämän jälkeen toteutimme sähkötyön valojen säätämiseen. Aiemmin harjoitustilan valot olivat joko kokonaan päällä tai kokonaan pois. Säätötyön jälkeen valoja voi säätää kuudelle eri tasolle harjoitustilassa. Tämä yhdessä lamppujen vaihdon kanssa pienensi kulutusta hieman.

Isoin asia sähkönkulutuksessa on tilan ilmanvaihto sekä tilan lämmitys talviaikaan ja jäähdytys kesäaikaan. Talviaikaan sisääntuloilma lämmitetään patterilla, jonka kulutus näkyy suoraan sähkölaskullamme. Tilaan oli asennettu lisää kaukolämmöllä lämmitettäviä pattereita taloyhtiön toimesta ennen muuttoamme, mutta koimme niiden toiminnan riittämättömäksi, kun ulkoilma oli pakkasella. Toteutimme pattereiden lämpökuvauksen, jotta saimme varmaa tietoa niiden toiminnasta ja tehosta. Kuvauksen jälkeen yhteistyössä taloyhtiön kanssa toteutimme pattereiden tehojen säätämisen niin, että harjoitustilan lämpö olisi lähellä 20 astetta pattereiden toimesta, jolloin sisääntuloilman lämmitystä voitiin vähentää.

Samaan aikaan toteutimme sähkötyön, jolla ajastimme sisääntuloilman sekä lähtevän ilmanvaihdon salin käytön mukaisesti.  Nämä toimenpiteet näkyivät suoraan isosti sähkölaskussa ja sähkönkulutuksessa.

Kesällä toteutimme vielä kaksi työtä, joilla pyrimme minimoimaan hukkalämpöä tulevana vuonna sekä nyt kesällä ja alkusyksystä jäähdytyksen tarvetta tilassa. Kesäkuun alussa toteutimme ison ikkunan kalvotuksen niin, että harjoitustilaan tulee vähemmän lämpöä, jolloin tilaa ei tarvitse niin paljon viilentää näin kesällä. Lisäksi kalvotus auttaa myös lämpöhukkaan talviaikaan, kun iso ikkuna päästää vähemmän lämpöä ulospäin. Juhannuksen jälkeen remontoimme ikkunan yläpuolen eristyksen, jolla niin ikään pyrimme vähentämään hukkalämpöä talviaikaan.

Kaikilla toimenpiteillä olemme pienentänyt energiankulutusta lähes 3000 kWh / kuukausitasolla. Tällä hetkellä toki sisääntuloilman lämmitys ei ole päällä, joka osaltaan säästää energiaa. Mielenkiinnolla odotamme miltä sähkönkulutus näyttää tulevana talvena.

Projektien kustannusvaikutukset tälle vuodelle ovat merkittävät, mutta tulevien vuosien sähkölaskussa sekä hiilijalanjäljessä työ näkyy varmasti.

Haluankin kiittää kaikkia projektiin osallistuneita ja toimenpiteissä avustaneita vapaaehtoisia sekä kumppaneitamme.