20.11.2016

Karaten MM-kilpailut Itävallassa

MM-kilpailut Itävallan Linzissä käynnistyi osaltani tuomarikurssilla

Minulle Itävallan MM-reissu oli normaalia pidempi. Osallistuin MM-tuomarikurssille tavoitteenani korottaa nykyinen kumite-lisenssi B-päätuomarilisenssiksi. Kurssin vuoksi lähdin matkaan jo torstaina 20.10.2016. Perille päästyäni lähdin heti tuomarikurssin rekisteröintiin. Torstai-ilta vierähtikin rekisteröintijonossa.

Perjantaina aamusta pidettiin kumitekurssin teorialuento ja teoriakoe. 70 kysymystä teoriakokeessa meni mielestäni hyvin. Vain muutama haastava kysymys. Loppupäivä oli osaltani vapaata, joten suuntasin hotellille nauttimaan Netflixin tarjonnasta sekä viereisen kuntosalin tarjoamista liikuntapalveluista.

Lauantaina vuorossa oli minulla tuomarikurssin käytännönkoe. Kumitekurssilla tämä tarkoittaa harjoitusotteluiden tuomarointia niin, että 12 tuomarikomitean jäsentä arvioi suoritustani. Päätuomarilisenssiä suorittava kokelas tuomitsee kaksi ottelua päätuomarina ja neljästä viiteen ottelua kulmatuomarina riippuen siitä, että onko samassa tuomaripaneelissa muita päätuomarilisenssiä suorittavia. Kulmatuomarilisenssiä suorittavat tuomitsevat yhden ottelun päätuomarina.

Harjoitusotteluiden kilpailijat olivat saapuneet ympäri Eurooppaa. Ottelijoiden taso oli hyvä, mikä helpotti meidän tuomareiden työtä. Oma jännitys oli niin suuri, että minua jopa muistutettiin hengittämään ennen omaa käytännönkokeen suoritusta. Lopulta pääsin tekemään oman tuomarointisuorituksen muutaman tunnin odottelun jälkeen. Muistikuva omasta suoriutumisesta oli positiivinen. Varmuutta kurssin läpäisylle ei tietenkään ollut, sillä suositustani verrataan myös muihin kokelaisiin.

Lauantain jälkeen minulla oli kaksi vapaapäivää, sillä tuomarikurssi jatkui katakurssilla. Lähdin maanantaina piipahtamaan Wienissä ja seuraamaan ATP-500 tennisturnausta. Ihan vain aikaa tappaakseni ;).

Tiistaihin asti olin ainut suomalainen MM-kisoissa. Tiistaina paikalle saapui tuomarikollega, Pirkko Heinonen ja Suomen joukkue. Samalla tuli myös kiire kuvioihin. Tiistaihin saakka kalenteri oli ollut väljä ja luppoaikaa jopa liiaksi. Tiistaina vuorossa oli tuomarikurssin tulokset, katan kirjallinenkoe (lisenssin uusinta) ja seuraavana päivänä käynnistyvien MM-kilpailujen tuomariluento ja tieto kilpailuiden karsintojen työnjaosta.

Ensimmäinen rasti tiistaina oli onnistunut - suoriuduin tuomarikurssista onnistuneesti ja korotin kumiten lisenssin B-päätuomarilisenssiksi. Myös katan kirjallinenkoe onnistui hyvin ja uusin lisenssin kolmeksi vuodeksi.

Kuva: tuomarikurssin positiivinen tulos

Tuomariluennolla saimme tiedon tulevien päivien työnjaosta. Saimme kuulla, että kilpailut tulevat olemaan kaikkien aikojen suurimmat osallistujien ja osallistujamaiden osalta. Selkeästi olympialaistatus näkyi. Kilpailijoita MM-kilpailuissa oli reilut 1.200 ja osallistujamaita 118. Tuomarikurssille oli ilmoittautunut 500 kurssilaista, joista hyväksyttiin mukaan 350. Itse tuomarikurssi päättyi lauantaina 29.11.2016 diplomien jakoon.

Kuva: Pohjoismaisia tuomareita tuomariluennolla

MM-kilpailut käynnistyivät henkilökohtaisilla sarjoilla

Suuresta osallistujamäärästä johtuen kilpailujärjestäjä joutui viime hetkillä lisäämään viidennen kilpailutatamin. Tämä aiheutti hienoisia haasteita aikatauluihin.

Keskiviikkona ja torstaina kisattiin katan ja kumiten henkilökohtaisissa sarjoissa karsintakilpailut viikonlopun finaaleihin ja pronssiotteluihin. Torstaina lisäksi oteltiin ensimmäisen kierroksen otteluita joukkuekumitesarjoissa sekä kilpailtiin joukkuekatan mitaliottelupaikoista.

Kuva: Maija seuraamassa finaaleita suomalaisottelijoiden kanssa

Japanilaiset veivät näytöstyyliin katan finaalipaikat. Kumitepuolella taistelu finaalipaikoista oli useamman maan ja maanosan välistä. Aktiiviset, monipuoliset ja rohkealla ottelutaktiikalla otelleet kilpailijat menestyivät ja raivasivat tiensä finaaleihin. Mahtava oli saada Itävaltalaisia viikonlopun finaaleihin niin kumitessa kuin myös katassa.

Ensimmäiset Parakaraten MM-mitalit jaettiin

MM-kilpailuissa jaettiin ensimmäiset parakaraten MM-mitalit. Parakarate kilpaillaan katassa jakautuen kolmeen eri kilpailukategoriaan. Yhteensä kilpailussa nähtiin yli 70 parakaratekaa ympäri maailman.

Kuva: Tunnelmaa karsinnoista

Kilpailut päättyivät finaaleihin sunnuntaina 30.10.2016. Lähdin itse kotimatkalle sunnuntaina aamusta. Matka oli pitkä, mutta erittäin antoisa. Kävin mm. tervehtimässä Arawazan omistajaa ja alustavasti sopimassa Erän ja Arawazan yhteistyön käynnistymisestä. Sain paljon oppia Erälle vietäväksi kilpailuista ja tuomaroinnista Suomen tuomareille vietäväksi. Sain oppia tulevista sääntöpäivityksistä, jotka astuvat voimaan 1.1.2017. Kiitos Suomen Karateliitolle mahdollisuudesta!

Maailman Karateliiton sivuilta näet mitalitaulukon ja uutiset kilpailuista.

Kisaterveisin, Maija Laaksonen

 

 


Takaisin