22.01.2018

Lajipäällikön ensimmäinen vuosi pulkassa

Blogi: Lajipäällikön ensimmäinen vuosi, Maija Laaksonen

Aloitin uuden elämän tammikuussa 2017. Työnimikkeeni muuttui Key Account Managerista kansainvälisessä yrityksessä lajipäälliköksi Tapanilan Erän Karatejaoksessa. Samalla työasuni vaihtui jakkupuvusta verkkareihin ja karatepukuun. Palasin myös koulunpenkille. Aloitin tammikuussa 2017 valmentajan ammattitutkinto-opinnot Vierumäellä yhdessä Nea Valleniuksen kanssa.

Liekö lähestyvä neljänkympin kriisi ajanut elämänmuutokseen? Toivottavasti ei. Aidosti toivon, että muutokseen ovat ajaneet motiiveina 1. Halu kehittää Karatejaoksen toimintaa entisestään harrastajille ja vapaaehtoisille 2. Halu auttaa kilpailijoitamme kehittymään ja menestymään 3. Halu olla tekemässä karatehistoriaa yhdessä kaikkien eräläisten kanssa.

Blogiin olen listannut kuukausitasolla viime vuoden töitä, saavutuksia, unelmia ja hieman jopa haasteitakin. Voin rehellisyyden nimissä kertoa, että ensimmäisenä asioita tehdessäni on ajoittain ollut kiperiäkin paikkoja. Onneksi kaikessa tekemisessä on opin paikka ja toivottavasti näistäkin olen jotakin oppinut tulevaisuutta varten.

Alkuvuoden osiossa on paljon asiaa, joten älä pelästy. Pyrin välttämään toistoa ja sen vuoksi kirjaan toistuvan työn alkuvuoteen.

Tammikuu

Ensimmäisinä työpäivinä pidettiin Karatejaoksen 2017 johtoryhmän käynnistyskokous. Johtoryhmätyöskentely muuttui 2017 merkittävästi, sillä aiemmin kokoustaminen ei ole ollut yhtä organisoitua eikä työskentely johtoryhmässä yhtä avointa ja aktiivista. Kokouksia pidettiin vuoden aikana suunnitellusti kuusi kappaletta.

Ensimmäinen haaste, jonka kohtasin työssäni oli johtoryhmätyöskentely. Neljä senseitä johtoryhmässä... Jokaisella oma visio seuran suunnasta, minulla ehkä se vahvin ;) Vuoden aikana yhteinen suunta onneksi löytyi ja syyskaudella johtoryhmätyöskentely lähti todellisesti lentoon.

Uusia kumppaneita

Ensitöikseni julkaisimme kaksi merkittävää yhteistyökumppania: Kide-Säätiö 2017-2018 ja Helsingin Kaupunki 2017. Molempien kanssa yhteistyö kohdistui erityisryhmien (lasten integroitu erityisryhmä, Stadin Maali ja NYT-liikunta) karateohjaamiseen.

Kevätkausi käyntiin loppiaisen jälkeen

Kevätkausi alkoi Jörgen Johanssonin leirillä. Olin mukana leirin organisoinnissa tammikuussa, mutta valmisteluista ja mm. ohjaajan kuljetuksista ja majoittamisesta vastasivat Petri ja Niko. Jörgenin leiri oli osa 2017 kattavaa ohjaajien valmennuskoulutusta.

Tammikuussa Karatejaos käynnisti uutta toimintaa uusien yhteistyökumppanien avustuksella. Käynnistimme uuden lasten alkeiskurssin, joka toimii integroituna ryhmänä. Tätä toimintaa laajennettiin syyskaudella toisella integroidulla ryhmällä. Olin mukana toisessa ohjausryhmässä ohjaajana sekä vastasin kausisuunnitelmasta ryhmän osalta.

Lisäksi vuoden ajan ohjasin viikottain Stadin Maali harjoitusryhmää (maahanmuuttajamiesten harjoitusryhmä) sekä NYT-liikunnan harjoitusryhmää. Kevätkaudella oli mukana lisäksi maahanmuuttajanaisten harjoitusryhmä. Nämä toteutettiin Maunulassa ja Liikuntamyllyssä.

Estonia Open avasi kilpailuvuoden 2017

Erän Karatejaos osallistui kymmenen kilpailijan voimin Estonia Openiin. Itse osallistuin tapahtumaan valmentajana yhdessä Petri Packalénin ja Tuuli Vänskän kanssa. Tapahtuma oli onnistunut ja toimmekin Tapanilaan kisaajien kaulassa kuusi mitalia.

Urheavalmennus käynnistyi

Tärkeä osa työnkuvaani on kilpailijoiden valmennuksen- ja harjoittelunsuunnittelu sekä osittainen toteuttaminen. 2017 laadin neljälle kilpailijallemme henkilökohtaiset harjoittelusuunnitelmat ja avustin kahden kilpailijamme henkilökohtaisia valmentajia suunnitelmissa ja niiden seurannassa. 2017 käynnistettiin Erän Karatejaoksen Sohvaperunat, kun kilpailijoiden kanssa analysoimme yhdessä kilpailuvideoita kotisohvallani.

Ensimmäinen lisäharjoitus kohdistui urheilulukiota käyville kilpailijoillemme. Alkuvuodesta harjoiteltiin torstaisin lajia Maunulassa. Syksyllä harjoitus siirtyi Liikuntamyllyyn.

Samalla pääsin mukaan URHEA -valmentajien toimintaan (Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia). Kevätkaudella pidettiin ahkerasti valmentajatapaamisia Mäkelänrinteen lukiolla. Kerran luennoijana oli mm. Pikkuleijonien päävalmentaja. Pääsin tutustumaan myös mm. valmentajalegendaan Mirjami Seppälään ennen hänen eläköitymistään toukokuussa.

VAT-koulutus käynnistyi

Iso ponnistus viime vuonna on ollut valmentajan ammattitutkinnon opiskelu Vierumäellä. Sain opiskelukaveriksi Nea Valleniuksen, joka vastaa seurassamme katakilpailijoiden valmennuksesta (ja toimii mm. 2018-2019 Karatejaoksen varapuheenjohtajana).

Muutoin opiskeluryhmämme koostuu vaihtelevasti eri lajien valmentajista. Mukana on mm. jääkiekkovalmentajia, fysiikkavalmentajia, ratsastuksen valmentajia ja monialaisesti siltä väliltä. Ryhmän heterogeenisyys on ollut valttia omassa kehittymisessä ja opiskelussa. Oma kapea-alainen valmennuskatsonta on ehkä hieman laajentunut opiskelujen edetessä ;).

Suurin opiskeluun liittyvä työ on ollut Nean kanssa työstämämme Kilpailijan polku Tapanilan Erän Karatejaokselle. Kilpailijanpolkuun olemme kuvanneet kehittymisen 10-25-vuotiaalle. Tavoitteenamme on ollut kuvata kehittymisen portaat kansalliselta kilpailutasolta maailman huipulle. Tulevaisuus näyttää onnistuimmeko tässä.

Helmikuu

Nurmijärven kansallinen kilpailu

Kuun puolivälissä kilpailtiin Suomen Cupin toinen osakilpailu. Kilpailuun osallistui 12 kilpailijaa Erältä ja lisäkseni Nea Vallenius sekä Katja Salojärvi valmentajina. Mainittakoon myös, että tapahtumassa oli kilpailijoidemme vanhempia myymässä ensimmäistä kertaa Arawazan tuotteita.

Koululaisten leiriviikot käynnistyivät

2017 organisoin kolme viikon mittaista leiriä koululaisille koulujen lomien aikaan. Ensimmäinen leiri toteutettiin hiihtolomaviikolla. Ohjaajina lisäkseni toimivat Karatejaoksen nuoret ohjaajat. Hiihtolomaviikon aikana työtä tarjottiin neljälle nuorelle.

Maaliskuu

Uusia ja vanhoja yhteistyökumppaneita

Maaliskuun aikana neuvottelin Karatejaokselle aiemmille sponsorisopimuksille jatkoja. Lisäksi neuvottelin uudesta sponsoroinnista usean tahon kanssa ja mainittakoon, että uusia sponsoreita saimme kevään aikana neljä. Näistä julkisia ovat Stadium ja Jumbon Citymarket.

Orimattilan junioriturnaus 20. kerran

Maaliskuun valmennustapahtumana oli Orimattilan junioriturnaus. Orimattilan Karateseura järjesti kilpailutapahtuman 20. kertaa. Erältä kilpailuun osallistui 16 kilpailijaa ja lisäkseni valmentajina Nea Vallenius, Petri Packalén, Katja Salojärvi ja Tuuli Vänskä)

Huhtikuu

SM:t ensimmäinen näytön paikka

Uudessa työssä sanotaan olevan 100 päivää aikaa näyttää kykynsä. SM-kilpailut oli itselleni näytön paikka. Noin 100 päivää päätoimisena lajipäällikkönä, päätyönä valmennus ja sen organisointi. Odotukset olivat itsellä kovat ja fiilis jännittynyt. Kaksi suhteellisen varmaa mitalistia toimi valmentajina loukkaantumisten vuoksi. Tavoitteisiini oli kirjattu 12 mitalia SM-kilpailuista. Eräläiset nappasivat 13 mitalia!

Itse toimin kilpailussa ylituomarina. Valmennustiimissä toimivat Nea Valleniuksen johdolla Petri Packalén, Tuuli Vänskä, Nina Uusi-Esko ja Pinja Piironen. Mukana kisoissa olivat myös FOC:n toimitsijoita harjoittelemassa Sportdatajärjestelmää.

Lotta Keto seminaari

Huhtikuussa järjestettiin Lotta Kedon seminaari. Lotan ja Emilyn majoituksesta vastasi Katja Salojärvi. Muutoin organisointi hoitui toimestani.

Huhtikuussa lisäksi kävin pokkaamassa Helsingin Kaupungin tunnustuksen turvapaikanhakijoiden liikuttamisesta, organisoin ja suunnittelin kesän harrastus- ja kilpailutoimintaa sekä organisoin kahdeksalle kilpailijalle viikon mittaista leiri- ja kilpailumatkaa Kroatiaan heinäkuulle.

Toukokuu

Unelmien liikuntapäivää vietettiin 10.5.2017. Erän Karatejaos tarjosi ilmaisen perhekaratetunnin halukkaille.

Kevätkokous ja uusi johtoryhmä aloittaa toiminnan

Karatejaoksen kevätkokous järjestettiin 11.5.2017.

Anne Aalto luopui johtoryhmän ja rahastonhoitajan tehtävistä kevätkokouksessa. Mukaan johtoryhmätyöskentelyyn tuli Sanna Pihlajaniemi. Heti ensimmäisestä kokouksesta lähtien oli selvää, että Sanna on Osaaja isolla O:lla. Hänen rahoitusalan osaamisen taso on huikea ja apu omaan työhöni säästää kymmeniä, jopa satoja tunteja vuositasolla.

Kilpailijoiden testausta ja kilpailukauden päättäjäiset

Toteutimme yhdessä Petri Packalénin ja Juha Parikan kanssa kilpailijoiden testausta monipuolisesti toukokuussa. Teimme mm. fysiikkatestausta ja kumitekilpailijoiden tekniikkatestausta.

Kuun lopulla kilpailijat, valmentajat ja kilpailijoiden vanhemmat viettivät päivän grillaten ja paketoimalla kuluneen, onnistuneen kevätkauden. Samalla katse siirrettiin kesäharjoitteluun ja syksyn kilpailuihin.

Junioreiden kevätjuhlat

Tehokaksikkomme Pulkkisen kaksoset toteuttivat kevään junioreiden kaudenpäätöstilaisuuden. Minulle jäi tehtäväksi tapahtumasta tiedottaminen ja tarjoilujen hankinta yhteistyökumppaniltamme.

Ensimmäisiä viitteitä tilahaasteista

Toukokuussa Karatejaos yhdessä muiden tatamilajien kanssa kutsuttiin koolle emoseuran toimesta keskustelemaan Erätalon vuoroista ja tiloista. Tietoon oli tullut voimistelujaoksen suunnitelma hankkia kesän aikana kanveesi harjoitteluaan helpottamaan. Tatamilajit vastustivat kanveesin sijoittamista Erätaloon melun lisääntymisen vuoksi. Yhteen ääneen toivoimme, että voimistelu sijoitettaisiin tilaan, jossa musiikki ei haittaisi muiden lajien harjoittelua.  Kesän aikana selvisi, että Erätaloon kanveesi juurikin tuli...

Kesäkuu

Kesäkuu käynnistyi toisella viikon mittaisella koululaisten leirillä. Kesäkuun leiriä ohjasi kanssani neljä nuorta ohjaajaamme.

Lisäksi käynnistyivät kesäharjoitukset. Toimintalinja 2017-2020 saatiin julkaisukuntoon.

Mukaan Veikkauksen mainokseen

Kesäkuussa Erän juniorit pääsivät myös mukaan veikkauksen mainokseen. Koekuvauksen toteutuksen organisoin kesäleirin yhteyteen. Veikkauksen mediatoimisto vastasi itse kuvauksen toteuttamisesta juhannuksen jälkeen.

https://www.youtube.com/watch?v=uFqTbsWOn3Q

Heinäkuu

Kroatian leiri- ja kilpailuviikko

Matkustin kahdeksan kilpailijan (neljä alaikäistä) kanssa WKF Youth Cupiin ja leirille Kroatian Umagiin kesä-heinäkuun taitteessa. Leiripäiviä oli kolme ja kilpailupäiviä kolme. Parhaimmillaan kolme kilpailijaamme kilpaili lähes samanaikaisesti eri tatameilla. Kilpailuun ja leiriin osallistui yli 2000 nuorta ympäri maailman. Iso kiitos vanhemmille luottamuksesta ja nuorten laskemisesta matkaan kanssani.

Tapahtumassa suoritin WKF K1 tason valmentajalisenssin. Lisenssillä voin kolme vuotta toimia valmentajana WKF Premier liigan kilpailuissa.

Heinäkuussa ´putiikkia´ piti pystyssä lomani ajan Pinja Piironen. Hänen perehdytys kesätöihin toteutettiin myös Kroatiassa.

Elokuu

Elokuu käynnistyi kesäkuun tapaan koululaisten kesäleirillä. Elokuussa järjestettiin alkeiskurssinäytös ja syksyn uudet kurssit tulivat täyteen ennen kauden aloitusta.

Kausi alkaa - tilat muuttuvat lennossa - ´pientä´ hässäkkää

Syyskausi ja uusille kursseille ilmoittautuminen käynnistyi hieman haasteellisessa tilanteessa tilojen osalta. Erätalon tatamia oli kesän aikana justeerattu kanveesin mukaan, tatamilla 3 ei ollut riittävästi tatamipaloja. Uusi Mosatila oli valmistumassa juuri kaudenkäynnistymiseen. Meillä ei tosin sieltä ollut vuoroja varattuna...

Puheenjohtajamme ehdotti, että myydään Urheilukeskukselle uuteen tilaan ja tatamille 3 karaten kilpatatami ja siirretään osa harjoituksistamme uuteen tilaan. Näin teimme ja olemme äärimmäisen tyytyväisiä Mosatilaan tatamin, ilmastoinnin ja yleisesti tilan osalta.

Ohjaajakoulutuksessa kaudenkäynnistyksen kynnyksellä emme osanneet 100% sanoa ohjaajillemme, että missä/monelta/millä alustalla kaikki harjoituksemme toteutettaisiin. Onneksi osa muutoksista pystyttiin tiedottamaan ja toteuttamaan juuri ennen kaudenkäynnistystä. Kiitos joustavien ohjaajiemme, harjoitukset käynnistyivät uudessa tilassa ilman tatamia ja tatamilla 3 minitatamilla ennen karatekisatatamien saapumista. Haaste Erätalon tatamin 2 osalta ei poistunut... Sitä jumpataan edelleen.

Kisakausi käynnistyi Helsinki Openissa

Elokuun puolivälissä kisattiin Helsinki Openissa kymmenen kilpailijan toimesta. Lisäkseni kilpailussa valmensi Nea Vallenius. Minä tein ensimmäisen VAT-koulutuksen näytön kilpailussa ja sain arvokasta palautetta niin kouluttajilta kuin myös kilpailijoilta kilpailutapahtuman aikaisesta valmentamisestani.

Elokuun päätti Junior Lefevren kisaleiri

Belgian Junior Lefevre vieraili kolmen seuran yhteisleirillä Tapanilassa ennen Lahden Karaten kaikille avointa leiriä.

Finnish Open kouluttaminen aktiivista

Tapanilan Erän Karatejaos järjesti 2017 Finnish Open Cupin Tapanilassa 16.9.2017. Kilpailun valmistelua ja markkinointia oli valmisteltu organisaatiotoimikunnan toimesta koko vuoden ajan. Elokuussa tahti kiihtyi. Toteutimme mm. toimitsijakoulutusta kahdesti, mahtavat vapaaliput jaettiin loppuun, Lähitiedon kanssa tehtiin juttuja tulevasta tapahtumasta ja turvallisuussuunitelma sekä tilasuunnitelma valmistuivat.

Iso kiitos kaikille vapaaehtoisille ja erityisesti vuoden ajan kilpailutapahtumaa rakentaneille: Tiina Bollström, Outi Mäkelä, Riikka Hämäläinen, Minna Laine, Tero Liikka, Ari Tallberg, Jussi Mertamo, Joni Pekkanen, Jyrki Uusi-Esko ja Petri Packalén.

Syyskuu

Urhea valmennus laajenee

Urhea Yläkouluvalmennus käynnistyi Vantaalla lukuvuonna 2016-2017. Kilpailijoitamme osallistui toimintaan Kartanonkosken koululla. Syksyllä 2017 koulun valmentajatilanne oli hankala ja pääsin ohjaamaan tiistain yleisvalmennusharjoituksia Kartsille. Sopimus on tällä hetkellä 2017-2018 kausille. Toivotaan, että tämä jatkuu syksyllä 2018.

FOC - nappisuoritus kaikilla tasoilla

Finnish Open kilpailutapahtuma oli iso ponnistus kaikilta Erän Karatejaoksen vapaaehtoisilta. Saimme houkuteltua tapahtumaan 300 kilpailijaa seitsemästä eri maasta. Tuomareita saapui niin ikään kuudesta eri maasta. FOC oli tapahtumana onnistunut kaikilla mittareilla. Parasta tapahtumassa oli, että se tiivisti vapaaehtoisten ja kilpailijoidemme toimintaa entisestään. Toimin itse kilpailussa kilpailunjohtajana. Voin kertoa, että pari viimeistä yötä ja päivää sekoittuivat keskenään ;).

Lokakuu

Lokakuu oli osittain itselläni lomakuu MM-tuomarikurssin vuoksi.

Syyskokous

Lokakuun alussa 7.10.2017 pidettiin Karatejaoksen syyskokous. Vuodelle 2018 valittiin uusi johtoryhmä sekä hyväksyttiin budjetti ja toimintasuunnitelma.

Uusi perhekarateryhmä käynnistyy

Käynnistimme lokakuussa pilottiryhmän perhekaratelle. Pilotti käsitti kahdeksan harjoituskertaa. Tavoitteena oli saada kokemuksia seuraaville asioille: vetääkö perhekarate, mikä on sopiva ikä lapselle ryhmässä, mitä harjoitteita on järkevä toteuttaa perhekaratessa = mistä lapset pitävät.

Pilotti toi hyviä kokemuksia haluttuihin asioihin ja päätimme jatkaa toimintaa kevätkaudella 2018. Uusi ryhmä täyttyi  ennätysajassa ;).

Marraskuu

Marraskuussa suuntasin katseen tulevaan kauteen ja ryhdyin todenteolla organisoimaan tulevaa kevätkautta.

30v juhlat ja juhlaseminaari

Marraskuun työllistävin tapahtuma oli 30v iltajuhla ja Bob Nashin seminaari. Seminaari veti hienosti osallistujia. Sensein noudosta ja majoituksesta vastasivat Teija Harjaluoma ja Petteri Heikkinen.

30v iltajuhla Tapanilan VPK-talolla oli niin ikään onnistunut - ainakin omasta mielestäni ;). Katja Knuutinen vastasi 30v juhlan tarjoiluista ja toteutti kanssani ohjelman suunnittelua ja toteutusta mm. järkkäsi paikalle bändin. Jyrki Uusi-Esko vastasi visuaalisesta ilmeestä - kuten kaikissa vuoden tapahtumissamme.

Joulukuu

Salikilpailut, uuden kauden suunnittelua ja kilpaiijoiden valmentamista

Karaten syyskausi ja samalla vuosi 2017 päättyivät junioreiden salikilpailuihin 3.12.2017. Salikilpailut toteutettiin neljän seuran yhteistyönä. Minä vastasin pääosin organisoinnista ja Erän puolen vastuista ennen kilpailutapahtumaa. Kilpailupäivänä vapaaehtoiset ja yhteistyöseuramme toteuttivat onnistuneen tapahtuman.

Kilpailijoiden, valmentajien ja kilpailijoiden vanhempien kanssa pidimme koulutuspäivän 10.12.2017. Koulutuksen sisällöstä vastasi Nea Vallenius. Minä organisoin tilat ja tapahtuman markkinoinnin.

Esimies-alaistyöskentely

Myönnettäköön, että alkuun minua hirvitti Petrin esimiesrooli ja lähinnä miten itse suhtaudun häneen esimiehenä. Olemme olleet kymmeniä vuosia ystäviä ja treenikavereita. Suoritimme yhdessä uudelleen JKF-dan-arvot. Tämä siis taustana, että olemme olleet paljon tekemisissä ennen uutta rooliamme.

Olemme molemmat nopeita päätöksissämme ja etenemisessä. Kaksi erittäin nopeaa ihmistä saattaa ahdistaa ympärillä olevia. Ja niin se ahdistikin. Olemme molemmat joutuneet vuoden aikana opettelemaan ottamaan lisäaikaa päätösten tekemiseen ja päätösten toimeenpanemiseen -  ja varsinkin tiedottamiseen. Erittäin vaikeaa, voin kertoa.

Esimiehenä Petri on osoittautunut kultaakin kalliimmaksi. Hän uskaltaa sanoa suoraan hyvät ja huonot uutiset - kiertelemättä ja kaunistelematta. Hän antaa tilaa tehdä työtä. Missään vaiheessa Petri ei ole mikromanageerannut. Erinomaista, sillä siitä ahdistuisin.

Kiitos Petri!

Vuosi 2017 lukuina

  • Harrastajamäärät 31.12.2016 298 ja 31.12.2017 390
  • Ohjattuja harjoituksia 31.12.2016 17 x viikossa, ohjattuja harjoituksia 31.12.2017 25 x viikossa
  • Ohjaajia 31.12.2017 53
  • Uusia dan-arvoja 2017 5 (Petteri Heikkinen 2.dan, Leena Karhinen 1.dan, Jaana Heikkilä 1.dan, Noora Marttila 1.dan, Nina Uusi-Esko 1.dan)
  • Aktiivisia daneja mukana seuran ohjaustoiminnassa 19
  • Liikevaihto 3 x suurempi 2017 verrattuna vuoteen 2016
  • Aktiivisia kilpailijoita ennätysmäärä. Karateliiton valmennusryhmissä vuonna 2017 yhdeksän urheilijaa

Epäsuomalaisittain sanoisin, että isossa kuvassa onnistunut vuosi.

Mikäli tänne asti maltoit lukea, niin KIITOS! Ja kiitos kaikille Teille vapaaehtoisille ja harrastajillemme - ilman teitä ei olisi tätä työtä tehtävänä.

Yllä olevien tapahtumien lisäksi on ollut paljon muitakin tapahtumia, joihin eräläisiä on osallistunut/olen itse osallistunut harrastajan roolissa. Blogiini listasin tapahtumat, joita olen työni puolesta ollut toteuttamassa ja tekemässä. Huomasit myös varmaan, että Arawazasta mainitsin vain sivulauseessa. Arawazatuotteiden tehdastilauksissa olen avustanut, mutta muutoin organisointi ja myynti on toteutettu Arawazatiimin (Petri Packalén, Riikka Hämäläinen, Tero Liikka ja Jyrki-Uusi-Esko) toimesta.

Tulevaisuudessa kirjoitan lajipäällikön blogia kuukausittain. Ihan jo oman muistin vuoksi ja sinun lukukokemustasi helpottamaan.


Takaisin